Δημοκρατικός Σοσιαλισμός

Απρίλιος 26th, 2015

Σχετικά με το βιβλίο αυτό:

Η μελέτη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ  ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ» ξεκίνησε το έτος 1968, ως ιδεολογικός προβληματισμός στα πλαίσια της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ), του οποίου πρόεδρος ήταν ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.

Το έργο αυτό αποτελεί μια συνεχή και επίπονη θεωρητική εργασία, που σκοπό είχε να συμβάλει στην ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΚ και στην σοσιαλιστική διαπαιδαγώγηση των στελεχών και φίλων στα περίφημα σεμινάρια και συνέδρια του Κινήματος κατά τη διάρκεια  της δικτατορίας των συνταγματαρχών 1967 – 1974.

Εξώφυλλο 1974

Εξώφυλλο 1974

Η αρχική μελέτη, με τίτλο: «Δημοκρατικός Σοσιαλισμός ή ο Τρίτος Δρόμος», αφημένη στο χρόνο, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε στις δεκαετίες που πέρασαν και διαμορφώθηκε τελικά στο σημερινό κείμενο.

Ενδεικτικά παραθέτουμε μια κριτική τοποθέτηση του Ανδρέα Παπανδρέου στον αρχικό προβληματισμό, που κατά την άποψή του, καταδεικνύει την αξία και τη σημασία του βιβλίου.

Ο μελετητής, πέρα από τη γνώμη του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου, θα βγάλει τα δικά του χρήσιμα συμπεράσματα.

Πιστεύουμε πως και σήμερα η μελέτη αυτή μπορεί να είναι πολύτιμη, ως συμβολή στον αγώνα του Λαϊκού Κινήματος για την έξοδο από την πανθολογούμενη κρίση και τη δημιουργία προϋποθέσεων για ελπιδοφόρα προοπτική.

Αυτό βέβαια θα το κρίνει ο μελετητής. Εμείς εκείνο που επιθυμούμε είναι να δώσουμε ερεθίσματα για έναν γόνιμο κι’ εποικοδομητικό διάλογο.

Στην παρούσα μελέτη επιχειρούμε να κάνουμε το διάλογο με τους πρωτεργάτες του Μαρξισμού – Λενινισμού Μαρξ, Λένιν και τους επιγόνους τους, για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη και διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πρόταση για μια νικηφόρα σοσιαλιστική  στρατηγική.

Εξώφυλλο 2006


 

Για να διαβάσετε την εισαγωγή του βιβλίου πατήστε εδώ.